Toen in de jaren ’90 zo’n beetje iedereen ineens thuis de beschikking had over internet, was het fantastisch dat organisaties daarop in sprongen door digitale producten aan te leveren. Helaas denken veel organisaties dat er sinds die tijd niets veranderd is.

Maar klantbeleving heeft een enorme boost doorgemaakt.

Jong & oud heeft tegenwoordig een smartphone in bezit. Door deze ontwikkeling hebben consumenten heel veel kennis tot hun beschikking en ondertussen weten zij precies wat zij wel en (vooral) wat zij niet willen. Waarom spelen producenten daar dan niet meer op in?

Waarom neem jij nog steeds nog steeds het risico dat jouw klanten niet op jouw product zitten te wachten, als zij maar wat graag met je meedenken?

Of jouw product fysiek of digitaal is maakt niet uit,
Het gaat er om hoe jouw klanten je product beleven.

Een voorbeeld ter verduidelijking

Neem jezelf even als uitgangspunt en laten we zeggen dat jij een supermarkt binnenloopt en stroopwafels wilt kopen. Als je bij het schap aankomt heb je keus uit vijf verschillende aanbieders. Welke kies je?

Uit ervaring weet je dat de duurste stroopwafels niet jouw smaak zijn, dus die vallen af.

In twee pakjes zitten maar zeven stroopwafels, maar je ontvangt zeven gasten en je wilt eigenlijk nog wat voor jezelf bewaren.

Dan blijven er nog maar drie over om uit te kiezen:

Van eentje lijkt het of de stroopwafels nu al aan elkaar plakken

En een ander komt in een blikje, dat scheelt dus weer uitpakken en op een schoteltje leggen.

En voila, jouw keuze is gemaakt!

Zo werk het heden ten dagen; omdat bijna niets meer uniek is en er altijd een ruime keuze te krijgen is aan vergelijkbare producten, schaf jij dat product aan wat het beste bij jouw wensen en eisen past. Producten die daar niet aan voldoen vallen af door eliminatie. En waarschijnlijk heb je zelf nog hele goede ideeën over producten die je wel graag gebruikt.

Het keuzeproces van een klant is voor elk product anders,
maar met Usability kun jij dat proces beter naar jouw hand zetten.

Waarom doen bedrijven er dan vaak nog zo weinig mee?

Omdat zij nog steeds denken voor de klant, in plaats van het te vragen aan. De kranten staan er bol van: weer een mislukt (miljoenen)project, omdat er niet gekeken én geluisterd is naar de mensen die er uiteindelijk mee moeten werken. En waar jij nu klanten leest, lees ik (eind)gebruikers én medewerkers. Want dát is wat Usability omhelst.

Inmiddels hebben zij zelf ook wel door dat er verandering moet plaatsvinden, zeker met de opkomst van bijvoorbeeld start-ups die met een heel vernieuwende denkwijze disruptief de markt verstoren. Helaas gaat dat vaak samen met dure investeringen in software, niet passende methodieken die naar binnen gewandeld worden en kijken naar andere bedrijven.

Maar een beter proces begint bij… jezelf

In plaats van te kijken hoe anderen het doen, ga eerst eens kijken wat jij al in huis hebt. Helemaal terug naar de basis. Wat hebben jouw medewerkers nodig? Welke kennis heb je al in huis? etc. Niemand die jouw product of dienst beter kent dan jijzelf en je medewerkers. Dat is de beste basis om te beginnen.

Het wordt tijd om Usability in te zetten. Maar wat is dat nou precies?

Bekijk hier mijn elevator pitch over Usability

De 4 pijlers voor een goed Usability proces

samenwerking

Het samenbrengen van afdelingen en bekijken wat zij samen kunnen bereiken.

uitvragen

Het benaderen van (toekomstige) gebruikers op diverse momenten in het proces.

feedbackloop

Het creëren van een feedbackloop waar je nog jaren plezier van kunt hebben.

ambassadeurs

Het opzetten van een programma wat van jouw klanten ambassadeurs maakt.

Jouw EIGEN model

Ik kan niet stoppen mij te blijven verbazen hoeveel geld er om gaat in methodes en technieken die alleen maar bergen tijd en frustraties kosten. Organisaties lopen elkaar achterna zónder in te zien dat het voor hen niet kan werken. En alleen maar omdat iemand ergens op een congres of seminar een nieuw buzzword gehoord heeft.

Het Spotify-model heet het Spotify-model, omdat het bij Spotify wél werkt.

Ga eens nadenken over het <vul hier de naam van jouw organisatie in>-model! Geen eindeloze sessies ‘op de hei’ of weer een nieuwe coach inhuren voor het laatste snufje, maar uitgaan van je EIGEN kracht en je EIGEN medewerkers. Terug naar de basis is simpelweg vaak de beste manier van innoveren. En ik kan dit voor jou realiseren!

Hoe ga ik te werk?

Omdat iedere organisatie een andere structuur heeft en een andere probleemstelling, is het van belang om een usability proces op maat te maken. In de basis loop ik hierbij drie stappen door, zodat ik kan garanderen dat het plan dat ook daadwerkelijk is en er rekening gehouden worden met alle participerende partijen.

1.
Inventariseren

Door te inventariseren wat er al is binnen jouw organisaties en hoe jouw afdelingen op dit moment werken, breng ik een advies uit over welke verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Ook wordt er gekeken welke personen deel uit gaan maken van het Usability team; zij worden aanspreekpunt voor de verschillende afdelingen en zullen samenwerking bevorderen.

2.
Implementatie

Per processtap wordt de nieuwe werkwijze geïmplementeerd. Daarbij wordt getraind op vraagstelling, wijze van benadering (denk bijvoorbeeld aan tooling of platform) en de afname van usability testen. Ook wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan het verwerken van verkregen feedback.

3.
Recycle

Nu de feedbackloop rond en werkende is, worden de laatste aanpassingen gemaakt zodat deze voor heel veel jaren achter elkaar gebruikt kan worden. Hierbij wordt geluisterd naar de opgedane ervaringen van medewerkers. Ook wordt getraind op het toepassen van de feedbackloop op het bestaande product, maar ook gebruik voor nieuwe ideeën en onderzoeken binnen de doelgroep.

N.B. Dit is een globaal overzicht van mijn werkwijze. Per product, organisatie & doelgroep zal de werkwijze verschillen. Dit kan ik natuurlijk pas realiseren als ik bekend ben met jou en het product!

Ik kan niet wachten om ook
voor jou aan de slag te gaan!

De voordelen op een rijtje:

Geen moeilijke methodieken die niet passend zijn.
Geen dure softwarepakketten en dus geen inwerk tijd.
Geen fictieve persona’s, maar echte mensen.
Werken vanuit je eigen kracht.
Bij elke stap in het ontwikkel- en doorgroeiproces bruikbaar.
Meer betrokken en verantwoordelijker medewerkers
Onbetaalbare mond-tot-mond reclame.
Veel meer plezier in je werk!

Wat gaat je dat kosten?

Een goed Usability proces kost tijd om in te richten, maar daarna heb je er voor altijd plezier van. Gemiddeld gezien zal ik er zes maand mee bezig zijn en ben ik beschikbaar voor twee dagen per week. Omdat dat vooraf niet te bepalen is, vermeld ik hieronder mijn uurtarief.

Uurtarief
€ 120,- (incl. btw)

Onder het genot van een kopje koffie bespreek ik graag verder wat ik precies voor jou kan betekenen en hoe ik te werk zal gaan. Zodat jouw organisatie ook toekomstbestendiger kan worden en jouw klanten je blijvend weten te vinden. Maak daarom nu een afspraak voor een intake gesprek!