foto door Alexander Schimmeck voor Unsplash


Het is koeien. Het is peren. Het is mensen. Het is kippen en net zo goed is het appels. Het is bovenal…lucht. Toch wordt in veel agile-werkende teams er een verkeerde waarde aan toegekend en niet optimaal gebruik gemaakt van VELOCITY.

Elke keer opnieuw je sprint of iteratie niet halen werkt extreem demotiverend. Het vertrouwen binnen het team daalt, het werkt onnodig overwerken in de hand en mensen voelen zich minder gewaardeerd voor het werk wat zij wel hebben afgekregen.

Velocity wordt misbruikt op een hele verkeerde manier binnen veel organisaties. Dat zij daar louter en alleen zichzelf mee in de vingers snijden, blijkt maar niet door te dringen.


Wat is het?

Volgens de algeheel geldende Scrum Guide is de definitie:

“Velocity is a measure of the amount of work a Team can tackle during a single Sprint and is the key metric in Scrum. Velocity is calculated at the end of the Sprint by totaling the Points for all fully completed User Stories.”

Veel ‘product owners’ komen niet verder dan het woord punten en slaan daarop aan. Want dat is meetbaar. Maar zij hebben helemaal niets te maken met velocity; dat is zuiver een indicatie voor het team. Dat feit alleen al kan op veel onbegrip rekenen bij rapportage makers en andere cijferfetisjisten.


(pa pa pa) Pokerface

Tijdens refinement en planning geeft het TEAM aan hoeveel velocity punten het toekent aan een user story. Wat die waarde is, moet geleidelijk groeien binnen het team. Veelal wordt hier planningspoker voor gebruikt: of het team gebruikt cijfers of bijvoorbeeld T-shirt maten. Vooral met dat laatste kun je flink wat zand in de ogen van die ‘product owners’ strooien, want ze begrijpen er dan al snel helemaal niets meer van.

Het is aan het team om tot een consensus hierover te komen. Het is vooral gebaseerd op gevoel, afhankelijkheden en ‘ghosts from Christmas past’ (lessen geleerd uit het verleden). Daarin kunnen zij bijvoorbeeld afwegen:

De moeilijkheid van de betreffende US.

De impact van de betreffende US.

Aanpassingen in legacy.

Installeren/bijwerken van bijvoorbeeld software.

Extra uitzoekwerk wat nog moet gebeuren (schaam je).

Integraties met andere systemen/afdelingen.

Etc.

Hoe meer sprints of iteraties een team gedaan heeft, hoe beter zij kunnen inschatten hoeveel werk zij in 1 sprint kunnen vatten. Niet omdat zij steeds beter op elkaar ingespeeld zullen raken, maar ook omdat zij de materie waar zij mee moeten werken beter begrijpen en ook de beren die bij nieuw werk op hun pad komen.

Dus nee ‘product owner’ Velocity staat niet gelijk aan aantal medewerkers x aantal werkbare uren. Jij hebt niets te maken met dit cijfer en jij bepaalt ook niet hoeveel velocity een team MOET verstouwen binnen een iteratie. Omdat jij hier niets over te zeggen hebt.

Zorg jij er maar voor dat je backlog op orde is met volledige user stories die het team kan oppakken. Want wat jullie soms voorschotelen aan de teams, daar lusten de honden serieus geen brood van. Maar dat is voor een andere keer.


Don’t go chasing watterfalls

Een van de meest foutief meegezongen liedteksten is die van TLC met het nummer ‘Waterfalls’; Jason komt er helemaal niet in voor (nee, echt niet). Hetzelfde geldt voor Velocity. Klok horen luiden, maar klepel weer eens geen idee.

Het is je vast al opgevallen dat ik in het stuk hierboven constant product owners tussen aanhalingstekens heb vermeld. Dat was met reden (oh ja joh?). Het is namelijk een bekend verschijnsel: een team moet agile gaan werken, maar de rest van de organisatie verandert niet mee. En dat gaat al fout net buiten het team, je raadt het vast al, vanaf de product owners.

Product Owners die bepalen hoeveel een team per sprint moet verstouwen.
En dus in bovenstaande berekening denken. En dan gaan schreeuwen als het team de sprint niet haalt. Zielig he?

Product Owners die denken te kunnen bepalen hoeveel punten een user story is.
Want de voorgaande story had ‘maar’ zoveel punten. Dat de kennis van het team over de materie gegroeid is, wordt over het hoofd gezien.

Product Owners die vinden dat de velocity best wel omhoog kan.
En omhoog. En nog verder omhoog. Want andere teams kunnen dat ook. Velocitiy schommelt. Als het goed is wordt er uiteindelijk een redelijk contante gevonden, maar het is geen zekerheid. Niet meetbaar, weet je wel?

Komt dit alles je bekend voor? Precies, het is het blijven vastgeroest zitten in het ‘waterval denken’. Waterval is dodelijk voor welk agile proces dan ook. Waterval ondermijnt het vertrouwen.

Het vertrouwen in mensen die jij als ‘product owner’ (voorheen managers veelal) hebt in je team, dat waarschijnlijk bestaat uit mensen die jij hebt aangenomen en bij elkaar geraapt heb. Dus we kunnen wel stellen dat het eigenlijk wantrouwen in je eigen kunnen is. Dat komt even binnen he? Maar waarom durf jij hen dan niet te vertrouwen?

Geef de koeien, kippen, peren, appels, lucht terug aan je team.

Je zult versteld staan over hoe goed zij er mee om kunnen gaan en hoeveel het jou en de organisatie kan schelen. Minder stress, minder werk, betere resultaten. En dat wil uiteindelijk toch iedereen?


Assertiviteitstraining voor (Agile)Teams

In mijn nieuwe workshop ga ik met een team zitten en help ik hen om beter op te komen voor zichzelf, maar hen ook het vertrouwen te geven in elkaar. Samen bespreken we wat er speelt in het (maar ook buiten) het team en hoe dit te veranderen zodat zij een hogere productverantwoordelijkheid krijg én nemen. Aan het eind van de workshop zal het gehele team beter weten hoe om te gaan met opgelegde situaties en een betere productiviteit en efficiëntie te bewerkstelligen.

Kan jouw team ook wel even een extra boost gebruiken?

Via deze website kun je contact met mij opnemen en dan ga ik graag met je in gesprek. Wees niet verlegen, soms is dat extra steuntje in de rug precies dat wat je nodig hebt.


Vertel, wat vond je?

Hey psst…
Mag ik nog even van je tijd?

Want niet alleen schrijf ik erg venijnige stukjes, ik kan jou en je organisatie ook écht verder helpen met bovenstaande te verbeteren!

Benieuwd naar hoe dan wel niet? Neem dan snel contact op of kies uit één van mijn verschillende expertises:

of maak direct een afspraak via mijn calendly!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.