foto door Ryan Snaadt voor Unsplash


Gek word je ervan als leidinggevende; van die andersdenkenden in je team. Zij die je er constant op aanspreken als er iets in hun ogen anders kan of moet. Het erge is dat ze hun ongenoegen ook niet onder stoelen of banken steken. Waarom kunnen zij zich toch maar niet conformeren aan geldende regels en procedures die al jaren zo werken?

Het is verdorie net Les Miserables.

Om het minste geringste springen zij op de barricade om te vertellen wat hen dwars zit en hoe het in hun ogen beter kan. Nou ja zeg maar gerust moet, want die types zijn ook nog eens verdomde standvastig. Blegh, wat maken zij jou toch het werken moeilijk!

Creatievelingen, analytici, critici; lastpakken zijn het. Allemaal. Je bent ze liever kwijt dan rijk. Altijd maar doorgaan over hoe het efficiënter en productiever kan en wat er allemaal wel niet moet veranderen zodat zij hun werk goed kunnen doen.

Oh wacht even… misschien zit hem daar juist wel de crux?

Horen, zien en… Zwijgen

Het probleem is dat die lastpakken heel vaak het teamsentiment prima weten te verwoorden. Waar jij denkt dat het eenlingen zijn die het allemaal beter denken te weten zijn zij vaak diegene die wél de waarheid tegen je durven uit te spreken.

Een groot gedeelte van de werkende bevolking heeft er namelijk geen enkel probleem mee om de leidinggevende of de manager te bekritiseren; zolang de betreffende persoon maar ruim buiten hoorafstand verblijft. In een vergadering of een-op-een-gesprek zal je van hen hierover niets vernemen. En ik kan je vertellen dat de mening van die ‘stillen’ duizendmaal venijniger is dan van degene die het wel in your face durven aan te kaarten.

Iedere lastpak herkent zichzelf hier wel in:
Er speelt een issue binnen het team en natuurlijk wordt daar over gesproken. Er wordt en masse besloten om dit de leidinggevende voor te leggen. Iedereen is het daar mee eens en staat er volledig achter. Totdat… het moment daar is. De lastpak kaart het aan en spontaan leidt het hele team aan collectief geheugenverlies. Ze kunnen zich er niet in herkennen en durven zich er niet over uit te spreken. En daar sta je dan; in je uppie. Terwijl het hele team het nog geen half uur geleden zo roerend met je eens was.

Dit is wat jij als leidinggevende ziet;
De betweter zet jou en het team voor het blok door iets aan te kaarten wat alleen voor die persoon speelt. Elk. Keer. Weer. Houden ze dan nooit op?

Topjes van de ijsberg kun je beter serieus nemen.

Wat je niet ziet is dat dit een nog groter probleem aankaart; blijkbaar heerst er binnen het team (of nog erger; de gehele organisatie) een angstcultuur waarin met zich niet veilig voelt om vrij te kunnen spreken. Scary, toch? Laat het even bezinken, voordat je meteen roept dat daar bij jou in het bedrijf geen sprake van kan zijn. Je weet nooit wat voor een inzichten ineens ontspruiten.


Verantwoordelijkheidsgevoel

Nog erger wordt het als je gaat bedenken wat dit teweeg brengt in de beoordeling van de lastpakken. Niet meer dan eens komt het voor dat er bij de andere in komt te staan “werkt hard, neemt verantwoordelijkheid, klaagt niet.”, terwijl de beoordeling van de lastpak minimaal iets over ‘houding’, ‘betrokkenheid’ of ‘moraal’ bevat wat niet in de positieve categorie valt.

Meer dan eens hebben managers/leidinggevenden niet door dat het ‘klagen’ voortkomt uit verantwoordelijkheidsgevoel. Dat het juist de lastpakken diep aan het hart gaat zo efficiënt en productief mogelijk te kunnen zijn. Om te kunnen verbeteren in plaats van te accepteren ‘dat het zo is zoals het is’. Zij zijn degene die bijna de aanmoedigingsprijs moeten krijgen, omdat ze jou vertellen wat er aangepast zou moeten worden zodat het team beter kan werken. Zij kaarten aan waar zaken niet goed gaan.

Maar jij ziet hen alleen maar als vreselijk nare mensen die hun gelijk willen halen en jouw functie willen ondermijnen. En weet je wat het allerergste is? Deze lastpakken gaan er vandoor als ze merken dat zij niet serieus genomen worden door jou, de organisatie en/of het team. Waarom zou je willen blijven in een koppige omgeving die vasthoudt aan het oude?

Wat overblijft zijn de ‘jaknikkers’ die je geen steek verder gaan helpen en alleen maar doen wat jij zegt, ook al zou het in hun ogen totaal anders moeten. Maar dat bespreken ze alleen achter je rug om. Nee, daar wordt een mens gelukkig van.

Zijn jaknikkers jouw ideale type? Ga de olie in!

De werkelijk vraag zou dus deze moeten zijn:

Wil jij liever routineus steeds in dezelfde valkuil blijven stappen omdat niemand jou erop wijst? Of heb je liever werknemers die niet alleen zichzelf, maar ook jou scherp houden?

De bewoording die de lastpak gebruikt is vaak hard van toon en confronterend. Het haalt jou als manager/leidinggevende uit je comfort zone en je voelt je voor het blok gezet. Waarom kiezen zij toch steeds zo de aanval?

Dat zal ik je zeggen; omdat jij zo verdomd overtuigd bent van je eigen gelijk en als ze het niet op deze manier zouden brengen je het zou wegwuiven.

Doe de volgende keer eens gek, als er weer een lastpak voor je neus verschijnt; luister eens naar de argumentatie. Naar een voorgestelde oplossing of andere aanpak. Ze hebben er namelijk meestal al uitvoerig over nagedacht; over het probleem, over hoe het aan te pakken en zelfs al wie/wat ervoor nodig is om de oplossing te realiseren. En het is materie waar zij dagelijks mee moeten werken en er blijkbaar belemmeringen in ervaren, terwijl jij druk druk druk ben met vergaderingen en cijfertjes en geen idee hebt wat er in het team speelt.

Do you hear the people sing?

Mocht een lastpak tijdens een meeting of vergadering ineens uitspreken over groeiend ongenoegen en heeft de rest van het team ineens overal ogen voor behalve de lastpak en jou? Vraag dan eens aan een van die teamleden wat zijn/haar visie er over is. Want niemand heeft geen mening over iets wat hem of haar aangaat. Iets wat je vaak te horen gaat krijgen is “nou ik weet niet of ik het in die woorden zou zeggen, maar…” Be prepared. Tussen zinnen is vaak nog veel meer te lezen dan hetgeen gezegd of geschreven.

De beste stuurlui staan niet aan wal.

Die lastpakken, die kunnen een hele grote aanwinst zijn in het team. Zij maken je werk niet moeilijker, zij willen jouw werk en het hunne juist efficiënter en productiever maken. Dompel je eens in hun zienswijze. Laat zien dat je hen serieus neemt en misschien, heel misschien zien de andere teamleden ook in dat het helemaal niet zo eng is om je uit te spreken als je iets constateert. Heb je ineens een klankbord van grote waarde. Een goede stap naar een autonoom team met nóg meer verantwoordelijkheidsgevoel.


Blog Dilemma

De grootste grap van allemaal is dat ik, als grootste luis in de pels, PRECIES HETZELFDE merk met mijn blogs; ik krijg via privé-berichten via elk platform van veel mensen complimenten op mijn blogs over hoe enorm herkenbaar het is en dat ik dat ‘durf’ aan te kaarten… en daar blijft het bij.

Als ik vraag of ze het willen delen om zo een groter bereik te genereren (wat best wel belangrijk is voor iemand die van aankaarten een inkomen wil maken), dan blijft het in eerste instantie stil. En na die stilte volgt steevast hetzelfde antwoord:

“Ja, maar anders denkt mijn manager misschien dat ik ook zo over hem denk.”

Het toont in mijn ogen maar aan hoe groot het achterliggende probleem van dit alles is; we zitten angstig vast in een tijdsgeest en niemand van ons kan bedenken hoe we deze impasse gaan doorbreken, terwijl dit bij enorm veel bedrijven speelt. En degene die nu denken “nou bij ons/mij niet”; daar het hardste van allemaal.

Dus ik blijf aankaarten, ik blijf schrijven aan mijn boek en ik ga mijn seminar zoveel mogelijk geven. Al bereik ik er maar 5% van de mensen mee. We moeten af van een achterhaalde methode die niet lucratief is of toekomstbestendig. Eentje die steeds meer mensen tegen de haren instrijkt.

Vive La Resistance! Vive la Revolution!

Op naar een geest die bij de deze tijd past en zich durft door te blijven ontwikkelen.


Vertel, wat vond je?

Hey psst…
Mag ik nog even van je tijd?

Want niet alleen schrijf ik erg venijnige stukjes, ik kan jou en je organisatie ook écht verder helpen met bovenstaande te verbeteren!

Benieuwd naar hoe dan wel niet? Neem dan snel contact op of kies uit één van mijn verschillende expertises:

of maak direct een afspraak via mijn calendly!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.