foto door Nicholas Green voor Unsplash


Het sijpelt al een tijdje in veel beroepsgroepen door, maar lijkt nu een hoogtepunt te hebben bereikt; persona’s opstellen van je eindgebruikers.

Voor wie niet weet wat dat zijn:

Persona’s geven een doorsneebeeld van je gemiddelde gebruiker.

Wat inhoud dat je een fictief persoon samenstelt op basis van onder andere demografie, behoeften, voorkeuren en biografie.

En daar zit precies het hete hangijzer volgens mij: ze bestaan niet. Ze zijn voor interpretatie vatbaar en development besluiten genomen op basis daarvan dekken bij voorbaat al niet de hele lading.

Graag haal ik daarbij Zijne Koninklijke Hoogheid aan, die in zijn troonrede van 2020 aangaf dat ‘de levens van ruim 17 miljoen individuele Nederlanders niet in een mal passen’. Zo ook de eindgebruiker.


Tijdverspilling

Daarnaast kost het opstellen van persona’s vaak onnoemelijk veel tijd; er worden interviews afgenomen, die interviews worden verwerkt tot karakteristieken, deze worden beoordeeld door de groep die er voor verantwoordelijk is, worden weer aangepast, worden vormgegeven, gepresenteerd, vaak volgen daar weer aanpassingen op and so on and so on.

Waarom moeilijk doen als het zoveel makkelijker kan én met een beter resultaat?

In 9 van de 10 gevallen weet de business al wie de eindgebruikers zullen zijn. Het zijn klanten, al gebruikers, medewerkers of een specifieke doelgroep. Maak jouw doelgroep niet alleen target, maar gebruik hen ook om te vragen hoe zij het (willen) zien.


Hoe betrek je de klant?

Door van af het begin af aan deze groep er bij te betrekken. Vraag hen uit op dezelfde manier als interviews door een (online) vragenlijst op te stellen. Vraag of je hen mag benaderen met een mock-up. Moeilijke design of development-beslissing? Leg het hen voor (early A/B-testing). Nodig ze uit voor een usability test als het product klaar is. En bovenal; neem de feedback die je krijgt (ook ná live-gang) serieus en laat zien of koppel terug wat je er mee doet.

Usability hangt heel nauw samen met Customer Journey & Experience, als het goed gedaan wordt.

Zeker Nederlanders appreciëren het zeer als je hen om een mening vraagt (wie op FaceBook of Twitter vertoefd kent het klappen van de zweep) en hen echt betrekt bij de ontwikkeling van je product. Daar hoeft je niet eens met een vette wortel voor te zwaaien; liever niet zelfs, blijkt uit onderzoek.

Wie van zijn gebruikers ambassadeurs (for lack of a better word) weet te maken, heeft een enorm voorsprong op mensen die alleen maar met fictieve persona’s werken die misschien de plank volledig mis slaan in de realiteit.

Ooit een persona geprobeerd te vragen wat hij of zij ervan vindt?

En het kost je ook nog eens véél minder tijd en investering! Hoe mooi is dat?


Vertel, wat vond je?

Hey psst…
Mag ik nog even van je tijd?

Want niet alleen schrijf ik erg venijnige stukjes, ik kan jou en je organisatie ook écht verder helpen met bovenstaande te verbeteren!

Benieuwd naar hoe dan wel niet? Neem dan snel contact op of kies uit één van mijn verschillende expertises:

of maak direct een afspraak via mijn calendly!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.