foto door Dylan Gillis voor Unsplash


Het is weer eens zo ver; een van jouw medewerkers heeft besloten dat het gras ergens anders groener is en neemt ontslag. Als het stof van je afbrokkelende ego is neergedaald, is je eerste reactie dat je direct op zoek moet naar een vervangende minion van hetzelfde kaliber en met dezelfde skills en mindset als die vorige loser.

Maar is dat wel de slimste zet?

En ben jij wel de juiste persoon om die keuze te maken? Of is het uitbesteden misschien een beter idee? Aan je team, ofzo. Ik roep ook maar wat.


MIND OVER MATTER

Laten we wel wezen; jij neemt die nieuwe rijzende ster aan (want natuurlijk wil jij alleen de crème de la crème) en hoe vaak zie je diegene daarna? Precies, jouw team moet dagelijks met diegene werken. Niet jij. ZIJ. Dus dan is het een beetje gek dat jij (of nog erger: HR) gaat bepalen wie dat dan wel niet zou moeten zijn, vind jij ook niet?

Het is fijn dat jij je papiertjesgeilheid (waarover in een later stadium meer) kan stillen met al die geweldige cv’s die jij onder ogen krijgt, maar of die persoon wel bij de andere persoonlijkheden binnen je team past of juist met alleen een bookwise attitude de verstorende factor gaat zijn die jouw team alleen maar belemmerd… ben jij daar nou echt de uitgelezen persoon voor om dat te beslissen?

Wat op papier nog zo mooi lijkt….

Wat als je hen de sollicitatieprocedure in handen geeft? Niet alleen weten zij het beste wie er binnen hun team past, maar zij hebben ook de expertise om in te schatten wat het niveau van iemand is. En dus of de sollicitant in kwestie een zegen zal zijn of een blok aan het been. Voor je over twee maand weer hetzelfde proces moet doorlopen.


VERANDERENDE INZICHTEN

Daarbij komt nog iets heel belangrijks; de wensen van jouw team kunnen veranderen over de tijd. Ja ik weet het, hoe durven zij zelf na te denken? Dat was natuurlijk al helemaal niet de bedoeling, maar… ze hebben wel gelijk.

Zoals ik al zei is jouw eerste reactie om een kloon van de vertrekkende persoon aan te nemen. Laten we om het gemakkelijker te maken stellen dat dat een senior developer was, die uitblinkt op het gebied van backend.

Echter, het team heeft dankzij jouw verzameldrift nog een junior en een medior backend developer in dienst. En die drie-eenheid was heel fijn om te hebben, toen de nadruk nog lag op backend. Maar tijden veranderen, je product is al in een vergevorderd stadium en het werkschema vereist niet meer heel veel werk aan ‘de achterkant’. Dus die twee kunnen het prima redden met z’n tweetjes. Nog een backender aannemen is dus zinloos.

Waar je team wél heel graag iemand voor wil hebben is data-analyse, want op basis van verzamelde gegevens kunnen ze jouw product nog veel verder verbeteren. Maar jij stopt je vingers in je oren en doet heel hard lalalalalala, want dat is natuurlijk de meest volwassen oplossing. NOT.

Wat ik wil zeggen is natuurlijk dat niemand beter weet wie het team naar een hoger niveau kan tillen, dan… het team zelf. Dus voordat jij je zakboek met ‘pakkende vacaturetermen waar niemand op zit te wachten’ weer afstoft, roep je team bij elkaar en leg de vraag aan hen voor:

Wat hebben jullie nodig & wat zoeken jullie?

En ja, het kan dan ook zijn dat jouw team zegt; wij hebben eigenlijk geen aanvullende expertise nodig. We’re good for now. Scheelt je niet alleen heel veel zinloos tijdverdrijf, maar ook geld. Dat vindt je ivoren toren natuurlijk heerlijk om te horen.

Maar het kan ook zo zijn dat ze met een waslijst aan gewenste expertise komen. En dat in plaats van één vervanger er een heel blik moet worden losgetrokken.

Maar dat kan HR en dat kan jij niet inschatten of bepalen. Alleen zij kunnen dat.


CONCLUSIE

Jij wilt niets liever dan opscheppen tegenover het ander leidinggevend gespuis over hoe fantastisch jouw team presteert. En natuurlijk wil jij al je skills inzetten om daaraan bij te dragen. Maar…. Nu even niet alsjeblieft.

Om jouw team vooruit te helpen, laat je het aan hen over. Wie zij nodig hebben en wie de gelukkige zal zijn die jou als nieuwe manager krijgt.

Laat hen:

bepalen wat zij zoeken

de vacature schrijven.

de selectie maken uit kandidaten.

de sollicitaties voeren.

En daarna komen zij bij je terug om te vertellen wie zij als uitverkorene bestempelen. Dan kom jij weer in het spel en mag je al je managermagic loslaten.

Nou ja niet te veel alsjeblieft. Anders dwing je mij nog om weer een vervolg op ‘Fuck You, Manager!’ te schrijven en je hebt waarschijnlijk de eerste versie nog niet bijgewoond. Of weet je nog niet eens wat het is?

Spreek je snel!

Vertel, wat vond je?

Hey psst…
Mag ik nog even van je tijd?

Want niet alleen schrijf ik erg venijnige stukjes, ik kan jou en je organisatie ook écht verder helpen met bovenstaande te verbeteren!

Benieuwd naar hoe dan wel niet? Neem dan snel contact op of kies uit één van mijn verschillende expertises:

of maak direct een afspraak via mijn calendly!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.