foto door King Lip voor Unsplash


Dit stuk gaat niet over sporadisch overwerken. Dit stuk gaat ook niet over storingsdiensten, spoedreleases of ander incidenteel of gepland overwerk. Het gaat ook niet over extra inzet door het coronavirus. En het gaat al helemaal niet over mensen die overwerk gebruiken om buitenechtelijke affaires te maskeren (off topic: je bent nog een grotere loser dan de figuren hieronder).

Hebben we dat begrepen?

Mooi dan kunnen we nu door met waar het wel over gaat.

Dit stuk gaat over de krankzinnigen die trots zijn op het feit dat zij structureel overwerken. Tot mijn verbazing lijken er in elk werkveld steeds meer van dit soort uitwassen op te staan. Zij pochen er met liefde over tegen andere collega’s. Zij voelen zich superieur ten opzichte van anderen. En het allerergste? Dit gedrag wordt door heel veel managers ook nog eens toegejuicht en beloond (maar dat is logisch, komen we zo op).

Je bent Superman niet; je bent een loser

In plaats van trots te zijn op je arrogante gedrag, kun je beter eens kijken naar hoe erg jij jezelf én je team tekort doet door hier mee in te stemmen. Het is namelijk helemaal niets om trots op te zijn, au contraire.

Je verbloemt met de mantel der liefde de fouten die in jouw organisatie spelen. En met jouw overwerk houd je die niet alleen in stand, maar maak je ze steeds een stukje erger in plaats van te kiezen voor een oplossing.

Simpelweg is de onderliggende problematiek op delen in de volgende

Drie issues:

1.CAPACITEITSPROBLEMEN

Je team of je afdeling is onderbezet. Er wordt te veel gevraagd van mensen die dat dus blijkbaar niet kunnen leveren. En dat is geen schande; daar moet gewoon een mouw aangepast worden. Er moet worden gezorgd dat de juiste expertise in de juiste hoeveelheid aanwezig is. Dan kan er niet langer sprake zijn van structureel overwerk.
Tenzij…

2. PLANNINGSISSUES

… je te maken hebt met een overijverige, zelfoverschattende organisatie. En helaas bestaan er nog veel van dit soort mastodonten in het bedrijfsleven: alles moest eigenlijk gisteren af en de gehele productie moet zo hoog mogelijk, ongeacht kwaliteit. Dit soort merk je veelal op in planningsvergaderingen waar helemaal niet gekeken wordt naar wie er voor die periode beschikbaar zijn, maar wat er volgens de stakeholders in die periode gedaan moet worden. En dat wijst op…

3. INCAPABELE MANAGERS

…want die willen alleen maar likken naar boven. Ze hadden hier al voor moeten gaan liggen toen het werd voorgesteld, maar in plaats daarvan denken ze ‘dan werken ze maar over om de deadline te halen’. Ze verbloemen daarmee de problemen die hierboven genoemd zijn en leggen de schuld in de schoenen van de uitvoerders.

En DAAROM krijg jij dus reisje, cadeaubonnen en andere beloningen, omdat jij ‘constant dat stapje extra loopt’. Vraag: staan die beloningen nu echt in verhouding met je gemaakte, onbetaalde overuren waar je verder nooit meer wat van terugziet (behalve een veer in je reet tijdens een functioneringsgesprek)? En je gemiste ontspanning en vrije tijd?


Rode knop

Als er van jou verwacht wordt dat je week in/week uit moet overwerken, is het tijd om aan de bel te trekken. Alleen of met je hele team. Blijkbaar is de rek eruit en moet jij (en/of moeten jullie) boven jullie capaciteit werken. Dat gaat altijd ten kosten van kwaliteit en constant overwerken levert werknemers op die moe zijn en gaat dus ook ten kosten van productiviteit. Wijs je organisatie daar eens op.

Jij kan je team, je managers en de gehele organisatie een dienst bewijzen door te zeggen ‘ho stop, dit kan niet meer; er moet nu wat gebeuren’. Druk op die rode knop! Alleen dan kan structureel overwerken worden omgezet in een structurele oplossing, waar iedereen op langere termijn zich veel prettiger bij zal voelen. En DAAR zou je voor moeten worden beloond!

Dus kom in actie. Kap met die ongefundeerde arrogantie en zet het om in iets positiefs. Red niet alleen jezelf, red je collega’s, red je organisatie en geef die manager van je eens een

koekje van eigen deeg!

Vertel, wat vond je?

Hey psst…
Mag ik nog even van je tijd?

Want niet alleen schrijf ik erg venijnige stukjes, ik kan jou en je organisatie ook écht verder helpen met bovenstaande te verbeteren!

Benieuwd naar hoe dan wel niet? Neem dan snel contact op of kies uit één van mijn verschillende expertises:

of maak direct een afspraak via mijn calendly!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.