foto door Tara Clark voor Unsplash


TL;DR:

Weet jij het allemaal beter dan je klant/eindgebruiker? Klinken kostenbesparing en het oplossen van veel voorkomende problemen jou vies in de oren? Mij niet bellen en lees niet verder! Ik help organisaties graag om Usability naar een hoger plan te tillen en dat is dan helemaal niets voor jou!
Herken jij je niet in bovenstaande? Lees dan zeker verder onder het kopje En daar is het dan… Usability’


‘Ik heb geen eindgebruiker, want ik maak dit voor intern gebruik.’
‘Mijn klanten zijn hier niet bekend mee, dus ik weet beter wat zij nodig hebben.’
‘De business wil het zo en zij betalen, dus ik doe wat zij zeggen.’

Drie voorbeelden die ik de afgelopen jaren meermaals voorbij heb horen komen en die mijn oren deden bloedden. Voorbeelden van doodgeslagen clichés. Dogma’s die veelvuldig als ingebakken religie voorbijkomen in visies van oude logge organisaties, die enige vorm van connectie met de hedendaagse realiteit compleet uit het oog verloren zijn.


Heb ik een eindgebruiker dan?

Het maakt niet uit wat voor een product of dienst je levert; je hebt altijd te maken met een eindgebruiker. Een klant voor wie je het doet. Of je nu een bakker bent die een brood verkoopt of intern nieuwe software of werkwijze wil introduceren. Of een Romy die een blog schrijft om haar kennis en inzichten te delen. Het. Maakt. Niet. Uit. Er is ergens iemand die er uiteindelijk mee zal moeten werken of mee geholpen wordt.

Anders is het überhaupt waste of time, toch?

Jij kan wel bedenken wat diegene wil en nodig heeft en dan achteraf er faliekant naast te blijken hebben gezeten (dag geld & reputatie), maar je kan ook vragen aan diegene; he joh waar kan ik jou nou écht mee helpen? Menselijke interactie… ik weet het, voor sommige van jullie doodeng. Maar ik leg je graag uit hoe makkelijk het is en hoeveel het je kan schelen.


De klant is koning

Er was eens, nog niet eens zo heel erg lang geleden, inderdaad een tijd dat klanten/eindgebruikers totaal geen enkel idee hadden wat zij nodig hadden. Niet in hun leven, niet op hun werk. Maar zoals altijd; de tijden veranderen.

Wijs mij iemand aan die nog geen smartphone heeft (en deze kan gebruiken). Wat automatisch betekent dat diegene een zee van kennis binnen handbereik heeft. En dus ook je concurrentie.

Mensen zijn zoveel mondiger geworden. Ze durven wensen en eisen uit te spreken. Voldoet jouw product of dienst daar niet aan? Jammer joh, dan gaan ze ‘shoppen’ totdat ze iets gevonden hebben dat daar wel aan voldoet. En ja, ook jouw medewerkers; luister je niet naar ze, dan gaan ze lopen.

En als ze alsnog niet weten wat ze nodig hebben, weten ze damn well wat ze NIET willen.

Weet je wat nog erger is? Die klant/eindgebruiker weet waarschijnlijk nog veel meer van de laatste en nieuwste snufjes als jouw business- en development team. Hoe dat komt? Omdat je een uitgekauwde visie gedropt hebt en iedereen zich daar op blind staart.

De rekening krijg je dan achteraf gepresenteerd als jouw product gelanceerd wordt. En laten we eerlijk zijn niemand zit toch te wachten op demoraliserende, slechte reviews?

En dan te bedenken dat het allemaal voorkomen kan worden door gewoon te gaan praten met je doelgroep. Leg je oor eens te luister; het kan zo simpel zijn.


De business betaald

Waar ik helemaal een broertje dood aan heb is het zich verschuilen achter ‘ja maar de business betaalt’. Dat is misschien een waarheid als een koe, maar wat hebben jij en de business daaraan als het hele (miljoenen)project in de soep loopt?

Ga jij in welke hoedanigheid dan ook vrijwillig je naam aan iets verbinden als je ziet dat iets op het punt van falen staat? Of ben je inderdaad zo integer en betrouwbaar als jij je verkocht hebt in die aanbesteding en trap je op de rem?

Eerlijkheid duurt het langst en brengt je het verst. Jij hebt toch liever dat ze van de daken schreeuwen hoe goed je samenwerking is gegaan? Of vind je het niet erg als zij straks tegen nieuwe potentiële opdrachtgevers klagen over hoe het project mislukt is?

Ik leer je om de business te overtuigen hoe belangrijk gedegen onderzoek doen is. En ik leer je het heel makkelijk en op een vermakelijke manier op te zetten. Want dit onderzoek kan al worden bereikt door gewoon de straat op te gaan en (ja hoor daar is ie weer!) mensen aan te spreken.


Oud vs Nieuw

Als iemand deze nieuwe ontwikkeling goed begrijpt zijn het de startups, de zzp’ers en de innovatievelingen. Zij hebben geen bestaansrecht zonder zich te richten op de wensen (en eisen) van hun eindgebruikers. Zij kunnen het zich niet veroorloven om hun naam te verbinden aan iets wat niet werkbaar is.

Daarom zie je hen niet alleen uitgebreid onderzoek doen naar hun doelgroep, maar betrekken zij mensen behorend tot deze doelgroep van A tot Z bij het ontwikkelingsproces. En deze ontwikkeling stopt niet bij het opleveren van het product of de dienst, daarna volgt er een heel nazorg traject.

Dit gehele proces, wat dus begint met een idee, eindigt in een vicieuze cirkel om product/dienst te blijven ontwikkelen. Dat is noodzakelijk in een tijd waarin ontwikkelen zich razendsnel opvolgen. Vandaag kan je ‘State of the Art’ zijn, morgen lig je bij het grofvuil omdat een ander zich wel is blijven focussen op vernieuwing en geluisterd heeft naar zijn eindgebruiker.


En daar is het dan… Usability

Deze hele vicieuze cirkel; dát is dus feitelijk usability. Van het idee dat op tafel ligt naar vragen die opdoemen bij de ontwikkeling tot wat er gebeurt als product of dienst ‘aan de man gebracht is’. Van het initiële praten met mensen uit je beoogde doelgroep naar het betrekken van design keuzes tot het verzamelen en afhandelen van feedback die binnen diverse afdelingen is binnengekomen.

Door van je klant/eindgebruiker een ambassadeur te maken en deze te betrekken bij het hele project, zorg jij dat je een stap voor blijft op de concurrentie en blinde vlekken bij development teams kan voorkomen. Niets opstellen van persona’s, die je feitelijk geen volledige informatie verschaffen en je nog steeds niet dat brengen wat je nodig hebt. Design Thinking is een leuke stap in dit project, maar bij lange na niet voldoende om te zorgen dat jouw eindgebruikers tevreden zullen zijn. Maak hen deel van het gehele proces!

Een goed ingevoerd Usability proces lost zoveel vaak voorkomende problemen op en levert op veel vlakken een grote kostenbesparing op: stugge eindgebruikers die het gewoon niet begrijpen en het er maar mee moeten doen, worden ineens ‘allies’. Doorlooptijden en budgetering kan ineens inzichtelijker gemaakt worden. ‘Fouten’ worden veel eerder in het proces gedetecteerd (en kosten dus veel minder om te verhelpen). Designkeuzes zijn niet langer ‘met een vinger in de lucht kijken waar de wind vandaan komt, maar gedegen en onderbouwt. En zo kan ik nog wel een heel A4-tje volschrijven.

Wat het moet kosten om jouw organisatie van een goede usability strategie te voorzien? Niet heel veel; je hebt immers alle kapitaal al in huis. Alles wat het vergt is een frisse blik op hetgeen je nu al doet en het verbinden van de diverse afdelingen. Nieuwe verbindingen aangaan om een nog beter resultaat te verkrijgen.

Makkelijk praten, Romy, dat gaat nooit lukken.

Niet totdat je ZIET hoe makkelijk en weinig aanpassing ervoor nodig is. En daar kom ik in het spel; door mijn jaren ervaring in diverse grote organisaties met deze materie kan ik je de handvatten die je nodig hebt aanreiken. Ik kan samen met jou zorgen dat dit proces goed wordt ingericht; als het eenmaal op de juiste manier staat, kun je het keer op keer blijven gebruiken. Hoe tof is dat? Daar kan je nog eens mee aankomen bij je leidinggevende!

Dit kan op diverse manieren:

· door mijn blogs & vlogs te lezen waarin ik steeds een stukje onthul,
· door je in te schrijven voor mijn webinar ‘Usabilime’,
· door een workshop binnen jouw organisatie te geven,

of (en misschien wel de leukste):

· door mij je medewerkers te laten begeleiden om de hele loop op te zetten!
En zoals ik al schreef: daar kun je nog heel lang profijt van hebben!

Wees geen mastodont. Laat je meetrekken in de 21e eeuw en zie wat er allemaal mogelijk is!

Vertel, wat vond je er van?

Hey psst…
Mag ik nog even van je tijd?

Want niet alleen schrijf ik erg venijnige stukjes, ik kan jou en je organisatie ook écht verder helpen met bovenstaande te verbeteren!

Benieuwd naar hoe dan wel niet? Neem dan snel contact op of kies uit één van mijn verschillende expertises:

of maak direct een afspraak via mijn calendly!


1 reactie

npk · 29 september 2022 op 01:49

I love reaading a ppst thatt can make men and women think.
Also, thank for permitting me to comment!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.