foto door Christian Tarzi voor Unsplash


Corona kwam en ineens waren alle eerdere bezwaren en belemmeringen sneller van tafel dan een goede storm zou kunnen bewerkstelligen. Er was geen ontkomen aan ‘thuiswerken’ door de lockdowns. Infrastructuren bleken het ineens toch wel aan te kunnen, qua beveiliging was er ook niets aan het handje en zowaar, zowaar; na wat kleine gewenningsstruggles bleken de teams uiterst zelfredzaam.

Ik denk dat de grootste nachtmerrie van mening manager waarheid is geworden. Niet alleen bleek het gewoon wel te kunnen, maar nog erger: de teams konden prima zonder hun bemoeienis. Zij konden alleen maar toekijken en faciliteren. En dat is meer dan anderhalf jaar lang goed gegaan…


‘Oude’ Normaal

… dus willen de mastodonten nu zsm iedereen weer op kantoor hebben, want het kan weer dus het moet. Ik vind het een je reinst zwaktebod; een teken aan de wand dat jij het veel belangrijker vind om je personeel te controleren, dan er geloof in te hebben dat de teams dat zelf onderling prima kunnen regelen.

Zeg ik dat iedereen ‘thuis’ moet werken? Absoluut niet.

Maar wat nou als jouw medewerkers de voordelen van ‘thuiswerken’ nu volledig hebben omarmd? Dat zij het heerlijk vinden om rustig wakker te worden ipv hun tijd te verdoen in een file? Zelf hun dag kunnen indelen ipv te voldoen aan aanwezigheidsplicht? Volledige focus kunnen hebben ipv om de haverklap gestoord te worden door iemand die aan hun bureau staat en NU wat moet?

Wat nou als jouw medewerkers een hogere productiviteit en efficiëntie kunnen bereiken daardoor? Is dat jou (en je organisatie) niet veel meer waard? Dat is toch de reden waarom je hen überhaupt hebt aangenomen?


Rotte appels

Een veelgehoord argument van managers is dat hun medewerkers er misbruik van zullen maken. De eerste wedervraag die ik dan stel is; is dat de afgelopen anderhalf jaar voorgekomen?

Er zullen helaas altijd rotte appels zijn.

Het juiste antwoord is: waarschijnlijk wel. Maar hoe fijn is het dat het team die rotte appels hierdoor juist aantoonbaar kan maken, die persoon er op kan aanspreken en (waar nodig) er op kan anticiperen? Had jij het team niet die verantwoordelijkheid gegeven, dan waren die rotte appels waarschijnlijk nooit boven komen drijven. Waarom ik dat zeg? Omdat rotte appels heel goed zijn in het in een goed blaadje komen bij managers.

Ja ouch, maar je weet dat het waar is. Dus prijs jezelf gelukkig dat je hen er nu zo uit kunt pikken. Of nou ja, je team.


Uurtje factuurtje

Je bent de controle over je team niet kwijt, je laat zien dat je hen volledig vertrouwd door hen als team zelf die verantwoordelijkheid te geven. Wat zou het jou in hemelsnaam uitmaken dat iemand van 9 tot 5 uur aanwezig is als die persoon meer (en beter) werk kan verzetten als die kan focussen door ‘thuis’ te werken? Wat kan het jou schelen dat Pietje ‘s avonds beter kan werken door omstandigheden? Of dat Marietje nu de mogelijkheid heeft om overdag wél naar de huisarts te gaan?

Kloppende urenverantwoording of verbluffende kwaliteit?

Het zou niet uit moeten maken hoeveel uur een medewerker aan een project besteed: het gaat om het uiteindelijke resultaat van het werk dat zij opleveren. En geloof mij, je werkt er ook nog eens een hogere productverantwoordelijkheid mee in de hand. Door met deadlines te werken (zoals bijv in SCRUM) zet jij de medewerker in zijn/haar/hun kracht. Als een medewerker zelf de tijd mag indelen, dan verlaagt dat stress drastisch. Dat levert jou alleen maar winst op.

Het is gewoon een bewezen feit dat aanwezigheidsplicht tot minder daadwerkelijke productiviteit leidt. En nee, hoe erg je nu ook in de verdediging schiet, jouw medewerkers zijn niet de uitzondering op die regel. Dat is iets wat jou tijdens je opleidingen en cursussen in je hoofd gestampt wordt. Kwalijk genoeg op zich (kwalijk genoeg om er een heel seminar over te maken).


Verkeerde terminologie

Ik heb in bovenstaand stuk diverse malen de term thuiswerken tussen haakjes aangehaald. Dat is niet omdat ik tegen thuiswerken ben (au contraire: ik ben al jaren voorstander), maar omdat de term onjuist en beperkend is.

Thuiswerken is een mogelijkheid van flexibel werken. Tegenwoordig kunnen mensen namelijk, het zal je verbazen, OVERAL werken. Dat kan thuis zijn, maar dat hoeft het niet. Misschien zitten thuis wel gillende kinderen te wachten of zijn de buren met een oorverdovende verbouwing bezig. Of is er een andere manier van afleiding waardoor het niet kan.

Alleen maar winnaars

Er zijn zoveel verschillende locaties die de mogelijkheid bieden tot werken op locatie. Niet alleen de officiële flexwerk locaties; elk cafe of restaurant kan voldoen. En weet je wat het mooie is? Door je mensen te stimuleren om eens op die locaties te werken, komen zij soortgenoten tegen. En dan kan er het wonderlijke feit ontstaan dat zij bij jou aankloppen en zeggen ‘Ik heb vandaag misschien een nieuwe lead binnengehaald‘ of ‘ ik heb iemand gesproken die goed binnen ons bedrijf zou passen’. Dat zou pas echt eng zijn toch?


Ik denk dat ik je vandaag hiermee wel weer genoeg stof tot nadenken heb gegeven. Mocht je nog bezwaren of vragen hebben ga ik graag met je in gesprek. Je weet mij te vinden.
Volgende keren ga ik het met je hebben over nog veel beangstigender termen, zoals ‘onbeperkt verlof’ en ‘Digital Nomads’


Vertel, wat vond je?

Hey psst…
Mag ik nog even van je tijd?

Want niet alleen schrijf ik erg venijnige stukjes, ik kan jou en je organisatie ook écht verder helpen met bovenstaande te verbeteren!

Benieuwd naar hoe dan wel niet? Neem dan snel contact op of kies uit één van mijn verschillende expertises:

of maak direct een afspraak via mijn calendly!


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.