Romy van der Kolk

Josefien Hoekstra

door Romy van der Kolk

Link naar artikel

Beleving. Het hele gedoe begint al zodra jij je ogen opendoet in de ochtend. Als de regen tegen de ruiten kletst terwijl jij zo op de fiets naar je werk moet, draai jij je liever nog even om. Hoor je prachtig vogelgezang van buiten, word je toch n?t even iets meer ontspannen wakker. Totdat je dan je kleine teen tegen het bed stoot, maar goed.

Zo gaat het de hele dag door met alles wat je meemaakt. En als jij de pech hebt dat je een heel routineus leven hebt, stomp je langzaam maar zeker af. En zo werkt het ook met het bezoeken van evenementen. Natuurlijk volg je een heel draaiboek om maar niets aan het toeval over te laten, heb je goed voor de innerlijke mens gezorgd, staan alle presentaties klaar en heb je inspirerende sprekers uitgenodigd. Maar dat is alles wat je bezoekers verwachtten van je toen zij zich aanmelden. Hoe zorg je er nu voor dat zij jouw evenement en boodschap écht blijven onthouden? 

HET VERSCHIL MÉT MAGIE

Ik vergelijk het altijd met een bezoek aan het theater. Dat draait namelijk ook niet alleen om de voorstelling die je gaat bezoeken. Laten we uitgaan van een normale situatie: Je komt aan, je ticket wordt gescand, je geeft je jas af bij de garderobe, neemt een kopje koffie en gaat nog even naar het toilet voor de voorstelling begint. In de pauze sta je in de rij voor een drankje en praat je even met je gezelschap. Na de voorstelling haal je je jas weer op en ga je huiswaarts. The end. 

Maar het kan ook anders. Stel dat je bij binnenkomst al allervriendelijkst wordt welkom geheten door een portier in kostuum die je een fijne voorstelling wenst en je bij binnenkomst een foyer binnenloopt die volledig in het teken staat van de voorstelling. De medewerkers lopen rond in kostuums die zo van het podium weggelopen kunnen zijn, er klinkt bijpassende muziek en je wordt gelijk meegezogen in een andere wereld. Dan stap je al heel anders zo’n zaal binnen; enthousiast en nieuwsgierig voor wat komen gaat. In de pauze worden er drankjes en hapjes geserveerd die passen bij het thema. Je wordt op dezelfde manier aangesproken. Na de voorstelling blijven mensen eerder hangen om met elkaar na te praten over de voorstelling en is er wederom voor lekkers gezorgd. 

Welke avond onthoud jij eerder? Juist, degene waarbij je werd meegezogen in de gehele beleving! En zelfs als je thuis bent en alweer heerlijk in je bed ligt, verwonder jij jezelf nog steeds over wat je allemaal meegemaakt hebt die avond. Je praat er over met vrienden en collega’s en bent zo onbewust de beste reclame geworden die het theater en het gezelschap kunnen krijgen. 

KUNST VAN BELEVING

Dat wil jij met je evenement toch ook voor elkaar krijgen? Per jaar worden er duizenden evenementen gehouden, maar jij kan zorgen dat je er pas écht uitspringt door jouw bezoekers te prikkelen door de kunst van beleving; door hen even onder te dompelen in een nieuwe wereld die helemaal in het teken staat van jouw boodschap. 

Huur iemand in om jouw gasten op een sprankelende manier een warm welkom te heten. Zet hen op het verkeerde been door je medewerkers te vertellen zich op een afwijkende manier te gedragen. Laat een of meer acteurs jouw gasten geheel in thema benaderen (denk bijvoorbeeld aan doktersassistenten op een artsensymposium of stereotype IT-nerds op een innovatiebeurs). Zo geef je mensen iets om over te praten met elkaar en verbind je ze. Door slechts een paar dingen te veranderen in de aankleding van ruimtes kun je al een andere wereld schetsen. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn of veel kosten met zich mee te brengen. 

Speel in op de emotie, laat alle zintuigen uitgebreid aan hun trekken komen en maak van jouw evenement een totaalpakket waar mensen niet omheen kunnen. Het maakt niet uit wat voor een evenement je organiseert, het is met alles mogelijk. Je kunt het net zover doorvoeren als jouw budget toelaat. Het hoeft ook niet veel te zijn; een kleine aanpassing kan al een hele andere positieve beleving creëren. En er zijn heel veel creatievelingen die maar wat graag met jou willen meedenken over hoe je dit kunt bereiken. 

Breek het ijs. Wees ontwapenend. Verras mensen. Laat hen BELEVEN, want dan zullen zij jou en je boodschap vele malen beter onthouden. En dat is wat je uiteindelijk wilt bereiken, toch?

Romy van der Kolk

Vendorcult Productions
Motiveren · Inspireren · Entertainen · Verbinden

NIEUWSGIERIG

geworden?

In dit artikel heb je kunnen lezen over mijn werkzaamheden als actrice. Hopelijk heeft het jou ook enthousiast gemaakt om een samenwerking met mij aan te gaan voor jouw event of feest. Lees hier verder wat ik (o.a.) voor je kan betekenen.