Het Verhaal van Gelderland

ALS CONSTANCE STARING

Verhaal van Gelderland

Kasteel Cannenburgh, Vaassen

26 & 27 augustus, 2023

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Erfgoed Gelderland, Museum STAAL, ย Provincie Gelderland,ย Geldersch Landschap & Kasteelen,ย Omroep Gelderland & Cranenburgh Events.


ALMEN – Ik ben gevraagd om tijdens het Verhaal van Gelderland evenement in augustus vorm te geven aan Constance Staring, verantwoordelijk voor de bouw van de theekoepel die er zo uitspringt in het prachtige landschap van Almen. Via haar vertel ik ook het verhaal van haar vader, de bekende dichter A.C.W. Staring. Maar zij en haar familie hebben zoveel meer betekend voor het landschap.

Ik neem jullie mee in hoe ik tot de ontwikkeling van dit personage ben gekomen, zodat ik haar op een realistische en geschiedgetrouwe manier tot leven kan brengen op het festival.


Eerlijk bekennen; ik was tot gisteren nog nooit in Almen geweest. Maar ik werd er warm welkom geheten doorย Pien Pon, directrice en hoofdconservator vanย Museum Staal. Zij vertelde mij vol passie tijdens een inspirerende rondleiding over de familie Staring en hun invloed op de prachtige omgeving.

Mocht je toevallig in de buurt zijn in dit museum ZEKER het bezoeken waard. Ook om meer over de omgeving te leren.

Constance Staring
Wie Constance was

Over Constance (1819-1893) zelf is er niet veel bekend en het probleem is dat in die tijd vooral veel bekend is over de mannelijke lijnen. Dat maakt het authentiek neerzetten van een personage lastiger, omdat je niet veel hebt om je op te baseren. Hiaten zul je zelf moeten invullen op basis van tijdsgeest, overleveringen en inlevingsvermogen.

Pien heeft mij gisteren mooie anekdotes weten te vertellen over de dame in kwestie en mij een mooi inzicht gegeven in hoe belangrijk รฉn invloedrijk de familie voor de regio geweest is.

Constance kwam uit de gegoede burgerij. Zij was de jongste (overlevende) dochter van A.C.W. Staring en zijn tweede vrouw. Aangezien haar vader educatie voor zowel zijn eigen kinderen als de kinderen van zijn werknemers hoog in het vaandel had staan, zal Constance een goede opleidingsbasis hebben gehad.

De theekoepel in al haar pracht

In het museum speelt momenteel een prachtige film (een Timelapse door vier seizoenen heen) zich af over de door Constance gebouwde theekoepel. Een idyllisch bouwwerkje aan de Berkel dat uitkijkt over een wijds landschap.


Constance wilde รณรณk een theekoepel, net zoals haar Haagse vriendinnen. Die theekoepel, nou ja een replica natuurlijk, daar mag ik in augustus twee dagen lang voor haar gestalte gaan geven (dat wordt alvast mijn blaas oprekken, want dat wordt hรฉรฉl vรฉรฉl thee drinken!).

Hoe nu verder;

๐Ÿ”ธ

Nu ik meer weet over wat voor een vrouw Constance was, wat haar dreef en de familie waarin zij opgroeide, kan ik op zoek naar een passend kostuum. En daarvoor loop je natuurlijk niet even zomaar de Zara of de H&M in.

๐Ÿ”ธ

Er zijn nog wat aanknopingspunten die ik daarnaast verder wil onderzoeken, om meer over haar karakter te ontdekken. De foto’s (eerste in hun soort) uit die tijd waren allemaal statisch, net zoals onze paspoorten tegenwoordig, dus dat vertelt mij weinig over haar eigenschappen.

๐Ÿ”ธ

Daarnaast ga ik nu bedenken wat ik haar die dag kan laten doen. Natuurlijk kunnen de gedichten van haar vader daarin niet ontbreken. Maar zij zal ook ‘haar vriendinnen’ uitnodigen voor een kopje thee. En niet te vergeten uitkijken of haar broer een wit laken uithangt in de naastgelegen hoeve…

Ik houd jullie op de hoogte van hoe ik Constance verder gestalte ga geven en zie jullie bij Het Verhaal van Gelderland!

Liefs,
Romy
Vendorcult Productions
๐™ˆ๐™ค๐™ฉ๐™ž๐™ซ๐™š๐™ง๐™š๐™ฃ โ€ข ๐™„๐™ฃ๐™จ๐™ฅ๐™ž๐™ง๐™š๐™ง๐™š๐™ฃ โ€ข ๐™€๐™ฃ๐™ฉ๐™š๐™ง๐™ฉ๐™–๐™ž๐™ฃ๐™š๐™ฃ โ€ข ๐™‘๐™š๐™ง๐™—๐™ž๐™ฃ๐™™๐™š๐™ฃ

๐˜๐˜ข๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฐ ๐Ÿ‘‹๐Ÿป, ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ช๐˜ด ๐˜™๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜บ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜’๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฌ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฌ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ณ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ค๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ซ๐˜ฐ๐˜ถ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฑ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ช๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ช๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ, ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต๐˜ข๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ด๐˜ช๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ฐ๐˜ด๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ท๐˜ช๐˜ต๐˜ฆ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ (๐˜ฌ๐˜ธ๐˜ข๐˜ญ๐˜ช๐˜ต๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ) ๐˜ธ๐˜ช๐˜ซ๐˜ป๐˜ฆ.

OP DE HOOGTE

blijven van het laatste nieuws?

Als er iets nieuws te melden is zal ik het hier direct laten weten. Maar ik ga er niet van uit dat jij elke vijf minuten je browser aan het verversen bent om te kijken of er wat bijgekomen is, toch? Daarom breng ik je graag op de hoogte door middel van een mailtje. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Dan blijf je ook nog eens op de hoogte van de activiteiten die ik uitvoer en ben je op de hoogte van de laatste acties. Handig toch?


0 Comments

Geef een reactie

Avatar placeholder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *