door Hans Invernizzi

APELDOORN – De droom van Apeldoorner Tim Koldenhof is werkelijkheid geworden. Met zestig jongeren op toneel, allen amateurs, en zestig medewerkers achter de schermen heeft zijn Stichting Musicalproducties Apeldoorn (MPA) het filmverhaal van Moulin Rouge (2001) als musical op de planken van Orpheus gekregen. Een prestatie van formaat. Of de keuse voor Moulin Rouge een verstandige was, staat te bezien. Het barst van de hedendaagse musicals. Waarom dan een kostuumdrama uitvoeren, dat zich afspeelt in het Parijs van 1899? Je kunt van een onervaren 19-jarig meisje toch niet verwachten dat ze een geloofwaardige courtisane gestalte geeft.

Eline Smit is een plaatje en heeft een fraaie musicalstem. Haar voorkomen past echter niet bij dat van haar karakter Satine, een verbitterde hoer die aan terminale tbc lijdt.

Robbert Westra is met zijn 16 jaar een leuke gozer met een redelijk zanggeluid, maar je moet het hem niet aandoen de getormenteerde schrijver Christiaan te vertolken. De liefdesscénes met Eline zijn weinig meer dan flirten met kalverliefde.

Sterk gecast is Romy van der Kolk (26), die de nachtclubhoudster Zidler reliëf weet te geven. Jammer dat ze schreeuwerig zingt. Grappig is Gerald Drent als de vrouwenverslindende Graaf. Waarom hij deze macho neerzet als een nuffe nicht, blijft een raadsel. In de veronderstelling dat acteren overdrijven is, schieten de Bohemians, hoe enthousiast ook, telkens de verkeerde kant op.

Voor de pauze maakt de geluidsman de fout de toch al bombastische soundtrack te hard af te spelen, waardoor de acteurs niet zijn te verstaan. Na de onderbreking gaat het beter. Indrukwekkend is de aankleding van deze Moulin Rouge: kostelijke kostuums, een smaakvol decor. De choreografie is het werk van een prof. De twee complete massascénes met can-can danseresjes lopen perfect.

NIEUWSGIERIG

geworden?

In dit artikel heb je kunnen lezen over mijn werkzaamheden als actrice. Hopelijk heeft het jou ook enthousiast gemaakt om een samenwerking met mij aan te gaan voor jouw event of feest. Lees hier verder wat ik (o.a.) voor je kan betekenen.