Kevin Hagens

door Walter van Zoeren

APELDOORN – Volg je hart. Het is de belangrijkste boodschap die actrice Romy van der Kolk (40) uit Apeldoorn zichzelf meegeeft en graag aan anderen verspreidt. Het veranderde haar leven. En dat was nodig na een heftige burn-out.

Acteren, zingen, optreden; het speelde allemaal al vroeg een grote rol in het leven van het theaterdier Romy van der Kolk. Maar altijd als een uit de hand gelopen hobby naast ‘gewone’ werkzaamheden. Mensen entertainen is het grootste goed dat er bestaat, zegt ze in haar rijtjeswoning in Apeldoorn.

Lange tijd woonde ze er samen met haar moeder. Tot vorig jaar april, toen haar moeder na een ziekbed van minder dan een maand overleed. Precies in een periode dat het al niet goed ging met Van der Kolk, die al maanden streed tegen een burn-out.

Eurodisney

Ze volgde de opleiding psychodiagnostiek, maar kon na afstuderen niet direct een baan vinden. Tot ze via een kennis in de theaterwereld, waar ze als amateur actrice naam maakte, toch een baan vond en later via de Belastingdienst de IT-wereld inrolde. ,,Ik had ook de aanbieding om bij EuroDisney in Parijs aan de slag te gaan, maar ik koos toen bewust voor het geld. Ik wilde net als iedereen geld, een eigen huisje. En acteren bij Disney kon altijd nog, dacht ik.”

Wereld van de IT

Ze was goed in haar werk, perfectionistisch en zei vaak ‘ja’. Zo goed dat ze in 2015 werd benaderd en ingelijfd door een groot IT-bedrijf. ,,Werkte ik in één keer op de Zuidas, ging ik van hoofdkantoor naar hoofdkantoor.”

Tot haar lichaam ‘stop’ zei. ,,In 2018 was ik bezig met een groot project in Arnhem. Daar was sprake van te veel haantjes, mensen die het allemaal het beste wisten. Er werd door managers niet geluisterd naar de medewerkers en de meeste mensen kenden hun klanten niet eens. Elke keer moest ik die strijd weer aan, maar was in die tijd van 07.00 tot 23.00 uur aan het werk, elke dag weer. Ik heb mezelf volledig over de kling gejaagd.”

Gevangen in een lichaam dat niet wilde

Van de ene op de andere dag was ze ziek. Het was 4 september 2018 toen ze niet meer uit bed kon komen. ,,Mijn moeder woonde bij me en zei nog: ‘Moet je niet naar je werk?’ Ik had de wekker wel gehoord, zat ook rechtop, maar kon niets meer. Ik wilde niets meer. Ik zat vast in een lichaam dat niets meer wilde, gevangen.”

Ze had moeite de eindjes aan elkaar te knopen, zocht hulp bij verschillende instanties, maar kreeg dat niet. Ze had geen grote schulden. Van der Kolk wist zich geen raad. Tot ze tegenover een re-integratieadviseur zat.

En daar gebeurde het. De adviseur hoorde haar verhaal aan, had zich goed ingelezen en luisterde. ,,Die luisterde echt. En het eerste wat ze me vroeg was: ‘Waarom word jij geen trainingsactrice?’ Het was de eerste keer dat ik gehoord werd, zo voelde het. Vanaf dat moment ging er een knop om in mijn leven.”

Romy van der Kolk, Actrice en zzp’er

Van der Kolk veert ook op als ze het vertelt. ,,Ik kon mijn kennis over bedrijfsprojecten combineren met mijn grote passie acteren. Zo ben ik gaan kijken naar wat wel kan. Als zzp’er. Rollenspelen, assertiviteitstrainingen en ik heb mijn eigen seminar ontwikkeld, ‘Fuck you, manager’, waarin op niet geheel politiek correcte wijze managers en leidinggevenden met hun neus op de feiten druk, maar ben nu ook in te huren als dagvoorzitter en als actrice of deelneemster aan bijvoorbeeld een musical.”

Entertainen

Corona gooit nog wel roet in het eten, maar de passie en de energie zijn weer terug. ,,Ik heb mijn leven geleid zoals anderen en de maatschappij van mij verwachten. Dat heb ik door mijn burn-out afgeleerd. Mijn hart kunnen volgen, mensen kunnen entertainen en ze motiveren en te laten groeien, dat is mijn kracht nu. Die burn-out is voor mij een zegen geweest, al had ik liever nog steeds mijn moeder naast mij gehad.”

Vlak voor kerst doet ze mee aan de voorstellingen van SHOW Apeldoorn in Orpheus, waar ze een van de hoofdrollen heeft in het moderne sprookje De Rode Ballon. ,,Ik kwam het tegen op Facebook en heb auditie gedaan. Eindelijk was ik weer met mijn passie bezig. Nu speel ik Jizzlynn, iemand die het iedereen naar de zin wil maken. Maar alles gaat fout natuurlijk. Heerlijk en herkenbaar.”

NIEUWSGIERIG

geworden?

In dit artikel heb je kunnen lezen over mijn werkzaamheden als actrice. Hopelijk heeft het jou ook enthousiast gemaakt om een samenwerking met mij aan te gaan voor jouw event of feest. Lees hier verder wat ik (o.a.) voor je kan betekenen.