Audite Koninklijk Apeldoorn
door Maarten Sprangh

door onbekende auteur

APELDOORN – Dat Apeldoorner Gavin Treep in augustus de rol zal spelen van koning Lodewijk Napoleon, tijdens de Koninklijke Feesten in Apeldoorn, is al een tijdje bekend. Maar de 25-jarige acteur van toneelvereniging Graficus zoekt nog een geschikte koningin voor de historische optocht in de gouden koets over de Loolaan.

De Stichting Koninklijk Apeldoorn hield daarom zaterdagmiddag in haar werkruimte aan de Molenstraat-Centrum officiële audities voor jonge vrouwen met koninklijke allure.

Tijdens de feestweek wordt gevierd dat Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, tweehonderd jaar geleden als eerste koning van Nederland op Paleis Het Loo verbleef. Naast de grootse optocht over de Loolaan staan nog verschillende ontmoetingen met het volk op de koninklijke agenda voor Hortense en haar echtgenoot, zoals een bezoek aan de historische jaarmarkt in het centrum van Apeldoorn en de Koningsnacht in Orpheus. Echte toneelervaring is niet vereist voor de rol van Hortense de Beauharnais, maar een majesteitelijke houding en uitstraling zijn wél belangrijk.

‘Het lijkt me een heerlijke rol, lekker hautain doen tegen het volk’, lacht Romy van der Kolk (25). De net afgestudeerde psychodiagnostisch werker ziet de rol van Hortense helemaal zitten. Romy heeft toneelervaring opgedaan bij toneelgroep Graficus en recent hielp ze als regieassistente bij de voorstelling Turandot op de Koninklijke Scholengemeenschap. ‘Ik heb al eerder koningin mogen spelen voor Koninklijk Apeldoorn. Vier jaar geleden was ik Queen Mary in het Posthuis tijdens het Walking Dinner. Dat was ook geweldig om te doen.’

Ook Josha de Ruig (16) wil graag in de huid van Hortense kruipen. Met haar negen jaar toneelervaring bij theater Merlijn en theaterstudio STA is het haar droom om later als actrice op de planken te staan. ‘Ik ben wel gewend aan publiek’, vertelt ze. ‘Later wil ik hier heel graag mee verder. Dit is een kans die je moet grijpen.’ Haar vriendinnen Jessica Stuijvenberg (16) en Joske Miedema (15) hebben minder bravoure. Ze aarzelen tot het laatste moment of ze ook auditie zullen doen. ‘Gewoon doen’, moedigt Josha haar vriendinnen aan. Maar de plankenkoorts overwint het. En alleen Josha verdwijnt naar het jurykamertje, waar de bestuursleden Cor en Roel Visser en de toneeldeskundige Herman Hafkamp haar opwachten.

‘Het is jammer dat Gavin Treep niet bij de audities kan zijn’, vindt bestuurslid Ingeborg Kanij. ‘Nu gaan wij hem als Lodewijk Napoleon uithuwelijken aan iemand die hij niet kent. We hopen maar dat het klikt.’ Als het koek en ei wordt tussen de beide ‘echtelieden’, dan zou dat niet kloppen met de werkelijke geschiedenis. Toen Napoleon Bonaparte twee eeuwen geleden zijn stiefdochter Hortense uithuwelijkte aan Lodewijk Napoleon spetterden de liefdesvonken er zeker niet vanaf. Maar dat zal de pret voor de feestweek in augustus zeker niet drukken.

Nog even blijven de negen dames die auditie deden in spanning. De wijze mannen van de jury willen nog een paar nachtjes over hun beslissing nadenken. Pas dan wordt bekend wélke Hortense misschien wel honderdduizend mensen mag toewuiven vanuit de gouden koets.

NIEUWSGIERIG

geworden?

In dit artikel heb je kunnen lezen over mijn werkzaamheden als actrice. Hopelijk heeft het jou ook enthousiast gemaakt om een samenwerking met mij aan te gaan voor jouw event of feest. Lees hier verder wat ik (o.a.) voor je kan betekenen.