Cees Baars

door onbekend

APELDOORN – Romy van der Kolk speelt eind augustus de rol van koningin Hortense tijdens de festiviteiten rond Lodewijk Napoleon. De 25-jarige Apeldoornse amateur-actrice liet zes andere gegadigden achter zich. โ€˜Een droomโ€™, zegt Romy. โ€˜Ik ben verbaasd dat ik ben uitgekozen.โ€™.

De jury heeft daar een andere mening over. โ€˜Romy is de besteโ€™, zegt voorzitter Cor Visser van Koninklijk Apeldoorn , dat de festiviteiten organiseert. โ€˜We hebben een paar weken geleden tijdens de audities op allerlei dingen gelet. Ze had de beste voordracht, sprak duidelijk en deed hooghartig. De rol is haar op het lijf geschreven.โ€™

Nu heeft die rol ook weer niet zoveel om het lijf. Ze houdt zich tijdens de feestelijkheden op in de schaduw van haar koninklijke echtgenoot. Tekst hoeft Romy niet te onthouden. Haar houding is bepalend voor de rol van een koningin, die zich maar af en toe in het koninkrijk Holland (1806-1810) liet zien.

Romy weet daar alles van. Via internet verdiepte ze zich in de figuur van de aan de ziekelijke Lodewijk Napoleon uitgehuwelijkte Hortense de Beauharnais, die niets van haar man en niets van Holland en het gepeupel moest hebben.

โ€˜Vanwege de auditie had ik me goed voorbereid. Ik ben zelf niet hooghartig, maar ik vind het wel leuk om zoโ€™n bitchfiguur te spelen.โ€™ Net als Gavin Treep (Lodewijk Napoleon) is Romy afkomstig uit de gelederen van toneelgroep Graficus. Daarvoor was ze jarenlang bij de Apeldoornse jeugdoperette van Dien Pasman en speelde onder de hoede van Hans Glas mee met het schooltoneel van de Koninklijke Scholengemeenschap.

Kleermaker

Binnenkort gaat ze met Gavin Treep naar de kleermaker. Haar koninklijk gewaad wordt op maat gemaakt. De kosten daarvoor komen voor een deel voor rekening van Koninklijk Apeldoorn. Ook de historische groep Het Salet (ze krijgen na afloop de kostuums) draagt financieel bij.

Romy geniet met volle teugen van haar uitverkiezing. โ€˜Het is echt helemaal super als er straks zoveel mensen naar je kijken. Heerlijk.โ€™

Wie Romy eerder in actie wil zien kan dat op 3 juni op de Culturele Pleinmarkt. Dan kruipt ze in de huid van niemand minder dan… Hamlet.

NIEUWSGIERIG

geworden?

In dit artikel heb je kunnen lezen over mijn werkzaamheden als actrice. Hopelijk heeft het jou ook enthousiast gemaakt om een samenwerking met mij aan te gaan voor jouw event of feest. Lees hier verder wat ik (o.a.) voor je kan betekenen.